Intenzív tanfolyamok felsőoktatási hallgatóknak

 

 

 

IC4HEDS – Horvát-magyar együttműködés

 

A Vagyongazdálkodási Zrt. új, határokon átívelő, magyar-horvát partnerséggel megvalósuló projektben vesz részt. A program címe: Intenzív tanfolyamok felsőoktatási hallgatóknak (IC4HEDS). A projekt az Interreg V-A Magyarország – Horvátország együttműködési program 2014–2020 keretében valósul meg, amelynek teljes költségvetése 180.029,94 EUR.

A Nagykanizsa Vagyongazdálkodási Zrt. első alkalommal vesz részt teljesjogú partnerként nemzetközi projektben, mivel cégformája most először tette lehetővé a pályázást.

A projekt 2020. augusztus 1-én indult és 2022. március 31-én zárul. Az összköltségvetésből a Vagyongazdálkodási Zrt-re eső rész: 34.005,78 EUR.

A projekt célja a magánszektor és a felsőoktatási intézmények közötti együttműködés előmozdítása, a munkaerőpiac egyensúlyhiányának csökkentése és az oktatás minőségének javítása a határon átívelő régióban. A projekt átfogó célja a felsőoktatási intézmények szerepének megerősítése azáltal, hogy - elsősorban az informatikában és az üzleti életben - elengedhetetlen tudás elérhető, megszerezhető legyen falaikon belül.

 A konzorcium vezetője a csáktornyai Technológiai és Innovációs Központ (TICM), további projektpartnerek a zágrábi egyetem informatikai kara Varasdról (FOI) valamint, a Pannon Egyetem.

A zágrábi egyetem (FOI) és a Pannon Egyetem - további partnerek segítségével - két teljesen új tananyagot dolgoznak ki, amelyek a digitális átállásra és az ipar 4.0 kérdéskörére épülnek. A tanfolyamok a hallgatók számára választható tantárgyként lesznek elérhetőek, és kreditpontokat is szerezhetnek azok teljesítésével. A tanterv fejlesztése és a tartalom létrehozása hamarosan megkezdődik, és a következő nyolc hónapban be is fejeződik.

A projekt megvalósítása során legalább négy, tíz-tíz hallgatóból álló csoport vesz részt a kurzusokon. Két csoport vesz részt rajtuk a Pannon Egyetemen, kettő pedig a határ túloldalán. A két résztvevő felsőoktatási intézmény a kidolgozott tananyagokat megosztják egymással, így minden hallgató profitálhat mindkettőből.

A project keretében a részvevő inkubátorházak - így a Nagykanizsai Inkubátorház és Innovációs Központ is - a hallgatók munkaerőpiacon való helytállása érdekében további workshopokat szerveznek.

A Vagyongazdálkodási Zrt. informatikai eszközöket és tantermi bútorokat szerzett be a projekt kezdeti szakaszában, a kurzusok és a műhelymunkák magasabb színvonalának biztosítása érdekében.