Ahogy a magánszemélyek, úgy a társasházak és lakásszövetkezetek tulajdonosi közössége is igénybe veheti a lakástakarékkal járó 30 százalékos állami támogatást a jogszabályban meghatározott felújítási munkák finanszírozásához.

Évente több mint 10 százalékkal nő azoknak a társasházaknak és lakásszövetkezeteknek a száma, amelyek lakástakarék-pénztári megtakarítást indítanak korszerűsítési és felújítási terveik megvalósításához. Az állami támogatás maximális kiaknázása érdekében a szerződéskötés során mindenképp figyelmet kell fordítani a kivitelezői díjak és az esetleges hitelek finanszírozásának, valamint a lakástakarék-szerződések futamidejének összehangolására – hívják fel a figyelmet a Házfórum társasházszakmai portál és az OTP Lakástakarék szakértői.

Magyarországon jelenleg 45-50 ezer társasház és lakásszövetkezet rendelkezik élő lakástakarék-pénztári szerződéssel. Eszerint nemcsak a magánszemélyek által kötött szerződések száma növekedett dinamikusan az elmúlt években, hanem évente több mint 10 százalékkal nőtt az ezen megtakarítási formát választó társasházak és lakásszövetkezetek száma is. A szerződések nagyjából felét az idén húszéves OTP Lakástakaréknál kötötték a lakóközösségek: a megkötött ügyletek szerződéses összege csak tavaly megközelítette a 30 milliárd forintot, összességében pedig félmillió szerződést kezel a lakástakarék-pénztár, megközelítően 1800 milliárd forint értékben.

A lakástakarék-szerződéssel a társasházak és lakásszövetkezetek is 30 százalékos állami támogatáshoz juthatnak befizetéseik után, a normál betéti kamaton felül. Ezt az összeget az épület közös tulajdonú részeinek korszerűsítésére fordíthatja a tulajdonosi közösség, ideértve a felújítást, korszerűsítést, illetve az ezekre a célokra felvett hitelek finanszírozását is.

A lakástakarék-pénztári megtakarítás segítségével olyan nagy költségvetésű beruházásokat valósíthatnak meg a tulajdonosok, amelyekre legfeljebb az uniós és állami pályázatokon nyerhetnek támogatást, így például az épület energetikai felújítására (szigetelés, kazáncsere, csővezetékcsere), az elektromos hálózat fejlesztésére vagy épp a lépcsőház és az épület környezete, valamint az erkélyek rendbetételére. Ehhez csupán egy 1340 és 90 000 forint közötti összeg havi befizetését kell vállalni 4-10 éven át. Az így összegyűlt tőke a támogatás és a kamatok összegeivel teljes mértékben a felújítási munkálatokra fordítható – magyarázza Sárvári Marcell, a Házfórum vezető szakértője.

Az állami támogatás maximális összege évi 324 ezer forint lehet, ez függ attól, hogy az adott társasházban hány lakás van. Attól függően ugyanis változik a havonta befizethető összegek felső határa is – minél több lakás, annál nagyobb a befizethető havi összeg – és ezáltal az elnyerhető támogatás maximuma is. Míg például egy 2-4 lakásos társasház által elérhető állami támogatás éves maximuma 108 ezer forint –  amihez havi 30 ezer forintos betétbefizetés tartozik –, addig a legmagasabb kategóriában, legalább 241 lakás esetén, ez az összeg már évi 324 ezer forint, amihez 90 ezer forintos betét tartozik.

Ahogy a magánszemélyek, úgy a társasházak is igyekeznek kihasználni a maximális állami támogatást: szinte mindig a maximális betéthez közeli átlagbefizetést választanak a lakóközösségek. A futamidőt tekintve pedig leginkább az 5 és a 10 éves megtakarítási idejű konstrukciókra van a legnagyobb kereslet.

Ez abból fakad, hogy ebben a szegmensben a két fő cél az azonnali hitelfelvétel a munkálatok finanszírozására, illetve minél nagyobb felújítási alapot, minél nagyobb önerőt felhalmozni a későbbi beruházásokhoz. Előbbi esetben a társasházak hozzáigazítják a lakástakarék-szerződés futamidejét a hitelfelvételkor elérhető kamattámogatás ötéves periódusához, hogy a lakástakarékból tudják fizetni a hitel törlesztését, méghozzá minél gyorsabban, amíg a kamattámogatás elérhető számukra. A második esetben pedig igyekeznek maximalizálni az elérhető állami támogatást, ezért választják a 10 éves megtakarítási időt – ecseteli Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese.

A társasházak, lakásszövetkezetek által a lakástakarék-pénztári megtakarítás keretében befizethető maximális havi összegek és az elnyerhető maximális állami támogatás a lakásszám függvényében

Lakásszám

Maximális havi befizetés (Ft)

Maximális évi támogatás (Ft)

2-4 lakás

30 000

108 000

5-30 lakás

40 000

144 000

31-60 lakás

50 000

180 000

61-120 lakás

60 000

216 000

121-180 lakás

70 000

252 000

181-240 lakás

80 000

288 000

241- lakás

90 000

324 000

Forrás: http://adozona.hu