A magyarok többsége szívesen lakna okos otthonban, csak a költségektől fél. Pedig a beruházások egy része - amivel energiatakarékosságra törekszünk - akár egy év alatt is megtérülhet.

Egy reprezentatív kutatás szerint, amit a Siemens és az NRC piackutató végzett el, a hazai lakosság 63%-a költözne okosotthonba, ami alatt különböző technikai megoldások együttesét értjük, amelyek egymással kommunikálva lehetővé teszik a lakásban működő elektronikai berendezések központi irányítását. A magyarok riasztórendszert (67% tartja fontosnak) vagy vezérelhető termosztátot (51%) látnának legszívesebben otthonukban. Utóbbi segítségével például egyedileg szabályozható a különböző helységek hűtése és fűtése életmódunkhoz igazítva, ezáltal nem csak komfortérzetünket növeli, energiafogyasztásunkat is racionalizálhatja.

A kutatás adatai alapján a magyarok 11%-a gondolja úgy, hogy a következő években beruház majd valamilyen okos megoldásra. A válaszadók 41%-a költségesnek tartja az intelligens eszközöket, miközben a szakemberek szerint az épületautomatizálási rendszerek kiépítése az egyik leggyorsabban megtérülő ingatlanfejlesztési beruházás. A különböző okos technológiák ugyanis nem csak a komfortérzet növeléséért felelősek, használatukkal jelentősen csökkenthető a háztartások energiafogyasztása is.

„A fejlesztés előtt fontos szakemberrel közösen megvizsgálni az ingatlan állapotát és definiálni, hogy mi az elérendő cél. A kiindulási ponttól függően ugyanis akár már néhány tízezer forintos befektetéssel is el lehet érni 10-20%-os energia megtakarítást. Egy ilyen beruházás megtérülési ideje egy év alá is csökkenhet. A skála másik oldalán vannak azok a fejlesztések, ahol a komfort igény kielégítésére kerül a hangsúly. Ezekben az esetekben már nem a megtérülési idő az első rendű kérdés, hanem, hogy melyek a választott technológiákkal elérhető kényelmi funkciók” – mondta el Medveczky András, a Siemens Zrt. Building Technologies üzletágáért felelős igazgatója.

Okosotthon-jellegű megoldások már évek óta léteznek. Aki akarta, a kerti locsolóját vezérelte távolról, más a redőnyét vagy a fűtési rendszerét. Ami új, az a központosított vezérlés. Már nem SMS-paranccsal irányítjuk az eszközöket, hanem egy applikáció segítségével az okostelefonunkról. Mostanra az okostelefonok, az applikációk és az eszközök is elérték a szükséges fejlettségi fokot és a szolgáltatók által biztosított internetcsomag is elegendő akár ahhoz is, hogy az otthoni kamera élőképét továbbítsa.

Az Ericsson ConsumerLab jelentése szerint a fogyasztók élénken érdeklődnek a szenzoros háztartási berendezések iránt, amelyek figyelemmel kísérik a víz- és áramfogyasztást vagy éppen a családtagok érkezését és távozását. A Samsung kutatása pedig azt mutatja: ötből két ember már most is rendelkezik valamilyen automatizált készülékkel az otthonában, ezek közül a fűtés, légkondicionálás (22%) és a szórakoztatóelektronikai készülékek (16%) a legnépszerűbbek. Alapvetően már csak tőlünk függ, mire lesz képes az otthonunk.

Forrás: Piac és Profit