Ingyenhitel és uniós forrás a kis- és közepes vállalatoknak irodák, üzemek korszerűsítésére

Lezárult a kis- és középvállalkozások számára kihirdetendő, azok energetikai korszerűsítési beruházásait segítő pályázattervezet társadalmi egyeztetése. A Gazdasági és innovációs operatív program (GINOP) keretében a Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása kombinált hiteltermékkel című kiírás keretösszege 121,53 milliárd forint, amelyből 59,45 milliárd vissza nem térítendő, európai uniós forrás. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által nyújtott kamatmentes hitel 62,08 milliárd forint.

A pályázattal a magyar kormány célja az, hogy a kis- és középvállalkozások csökkenthessék a primer energiafelhasználásukat, valamint növelhessék a megújuló energiaforrások arányát. Ezáltal hozzájárulhatnak az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérsékléséhez. A kis- és középvállalkozások által használt épületállomány energiahatékonyságának javítására két mód rajzolódik ki: egyfelől az irodaépületek, másfelől az üzemek korszerűsítése. A nyertes projektek 3 és 50 millió forint közötti vissza nem térítendő és ugyanilyen mértékű kedvezményes kamatozású kölcsönben részesülhetnek a keret kimerüléséig.

A pályázat érdekessége, hogy a beruházásokhoz benyújtandó támogatási igényhez elegendő 10 százalék önrész. A vissza nem térítendő támogatás mértéke az összes elszámolható költségnek legfeljebb 45 százaléka lehet. Ez minimum 3 millió és legfeljebb 50 millió forint, és nem kell rá biztosítékot nyújtani. Ugyanekkora összeg kapható visszatérítendő támogatásként, de ehhez szükséges fedezet, például jelzálog nyújtása. Fontos, hogy a kölcsön összegének meg kell haladnia a vissza nem térítendő támogatás mértékét.

A pályázatban csak komplex tevékenység támogatható. Az energiahatékonyság fokozására irányuló projektrész arányának alátámasztottan el kell érnie legalább az 50 százalékot a projekt összes elszámolható költségén belül. A megújuló energia felhasználására irányuló projektrész arányának el kell érnie legalább a 10 százalékot a projekt összes elszámolható költségén belül. A támogatási kérelmeket várhatóan november 15-től 2018. november 15-ig vagy a keret kimerüléséig lehet benyújtani.

Forrás: magyaridok.hu