Az IoT-alkalmazásokra számos példa van, ilyenek a vezető nélküli autók, a közműfogyasztás okos mérése, valamint otthonok és gyárak, sőt a házi kedvencek távfelügyelete.

A vállalatok 28 százaléka már ma is használ IoT-megoldásokat, további 35 százalékuk pedig egy éven belül kíván ilyeneket bevezetni – áll a Vodafone IoT (Internet of Things, a dolgok internete) barométer tizenhét országra kiterjedő nemzetközi felmérése szerint. A megkérdezett cégek több mint háromnegyede úgy véli, hogy az ilyen jellegű alkalmazások jelentik a jövőbeli siker kulcsát. A cégek fele úgy vélte, hogy már a következő két évben az intelligens hálózatokon keresztül kapcsolnának össze több millió eszközt és folyamatot, így idén elérkezett az az év, amikor a dolgok internete elérte a széles közönséget. Az IoT-alkalmazásokra számos példa van, ilyenek a vezető nélküli autók, a közműfogyasztás okos mérése, valamint otthonok és gyárak, sőt a házi kedvencek távfelügyelete. Az elemzés szerint az IoT-ba fektető cégek 89 százaléka növelte ráfordítását az elmúlt 12 hónap során, s ezek a befektetések immár az átlagos informatikai költés 24 százalékát teszik ki – arányosan ugyanannyit, mint amennyit a cégek a felhőalapú megoldásokra vagy az adatelemzésre költenek.

Az „IoT-aktivitás” az ázsiai és csendes-óceáni térségben a legjelentősebb, itt a vállalatok 61 százaléka alkalmaz ilyen jellegű megoldásokat. A világ egyik legfejlettebb internethálózatával rendelkező Dél-Korea például olyan komolyan veszi a folyamatot, hogy nemrégiben létrehozta első olcsó, kereskedelmi IoT-hálózatát, amelyen különféle intelligens eszközök gond nélkül tudnak egymással kommunikálni. Az egyébként Hollandia példájára indított kezdeményezés mögött az SK Telekom áll, s a hálózathoz az ország népességének 99 százaléka lesz képes csatlakozni. A használati díj jelképes, a legolcsóbb havi előfizetés mindössze 350 von (30 dollárcent), s a legdrágább sem több 2000 vonnál. Ez az összeg mindössze tizede annak a pénznek, amit a telefontársaságok a 4G-alapú IoT-mobilszolgáltatásokért elkérnek. Az olcsó használati díj mind a kisvállalkozásoknak, mind a lakosság széles körében lehetővé teszi az összekapcsoltság robbanásszerű bővítését. A dél-koreai távközlési cég a jövő év végéig 100 milliárd von befektetést tervez az infra­struktúra továbbfejlesztésére.

 

Forrás: http://magyaridok.hu

2016. augusztus 1.